Splošno o filmu

Originalni naslov: O Menino e o Mundo
Slovenski naslov: Deček in svet
Država: Brazilija
Format predvajanja: DCP ali Blu-ray
Dolžina: 80 minut
Jezik brez dialogov
Primerna starost za ogled filma: Primerno za otroke od 7. leta dalje

Zgodba

Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. V mestu opazuje družbeni ustroj sveta, ki ga zaznamujejo medijske manipulacije, kontejnerji oblačil iz Azije, mehanične živali in množica odpadkov. Življenje teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu, čigar idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte.

Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Domišljijska podoba modernega sveta bo prevzela mlado in odraslo občinstvo.

Image

O Avtorju

Alê Abreu, režiser

Alê Abreu se je rodil leta 1971 v brazilskem São Paulu. Ko je spoznal francoskega mojstra animiranega filma, Reneeja Lalouxa (La Planète Sauvage in Masters of Time), ki mu je pokazal drugačno naravo animacije, ni bilo več dvoma, da bo ta zaznamovala njegovo življenje.

Diplomiral je na Fakulteti za socialno komuniciranje, kjer je posnel dva kratka animirana filma Sírius (1993) in Espantalho (1998). Alê je razvil nekaj del v oglaševanju, na primer nagrajeno Milk Bottles za Nestle, in mnogo ilustracij za revije, časopise ter knjige. Med slednjimi so brazilske literarne klasike O Mistério do Cinco Estrelas Marcosa Reya, Sangue Fresco Joãoja Carlosa Marinha in O Menino que Espiava prá Dentro Ane Marie Machade. Leta 2007 je posnel kratki animirani film Passo, ki je bil prikazan na vseh najpomembnejših festivalih animiranega filma. Tega leta je bil tudi rezidenčni umetnik festivala Anima Mundi, kjer so prikazali njegovo retrospektivo filmov. Leta 2008 je v kinih in na DVDju izšel Alêjev znanstevno-fantastični celovečerni prvenec Garoto Cósmico, ki ga je spremljala tudi knjižna izdaja. Za AnimaTV (TV Cultura) je leta 2009 pripravil pilot za serijo Vivi Viravento.

V letu 2010 je izdal svojo drugo avtorsko knjigo, slikanico za otroke Mas Será que Nasceria a Macieira (v založbi FTD in s sodelovanjem Priscille Kellen). Leta 2010 je bil ponovno povabljen na Anima Mundi, ko je za 18. edicijo festivala ustvaril likovno podobo.

Nato se je lotil dela na animiranem dokumentarcu Canto Latino o latinskoameriških protestnih pesmih, v teh zapiskih pa se je znašel deček Cuca in sprožil željo po novem filmu Deček in svet (O Menino e o Mundo).

Image

Filmska zasedba

Režija: Alê Abreu
Scenarij: Alê Abreu
Asistentka režije: Priscilla Kellen
Montaža: Alê Abreu
Animacija: Alê Abreu, Bruno Coltro Ferrari, Daniel Puddles, Diogo Nii Cavalcanti, Erika Marques de Lima, Estela Damico, Gabriela Casellato, Jozz, Mário Ferreira, Midori Sato, Monito Man, Rafael Lucino, Renan Xavier
Fotografija, ekefti in kompoziting: Débora Fernandes, Débora Slikta, Luiz Henrique Rodrigues, Marcus Vinicius Vasconcelos
Glasba: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat
Glasovi: Marco Aurélio Campos, Vinicius Garcia, Lu Horta
Producent: Filme de Papel, zanj: Fernanda Carvalho, Tita Tessler
Distribucija v Sloveniji: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta