O avtorju

Alê Abreu

 

Alê Abreu se je rodil leta 1971 v brazilskem São Paulu.

Ko je spoznal francoskega mojstra animiranega filma, Reneeja Lalouxa (La Planète Sauvage in Masters of Time), ki mu je pokazal drugačno naravo animacije, ni bilo več dvoma, da bo ta zaznamovala njegovo življenje.

 

Diplomiral je na Fakulteti za socialno komuniciranje, kjer je posnel dva kratka animirana filma Sírius (1993) in Espantalho (1998). Alê je razvil nekaj del v oglaševanju, na primer nagrajeno Milk Bottles za Nestle, in mnogo ilustracij za revije, časopise ter knjige. Med slednjimi so brazilske literarne klasike O Mistério do Cinco Estrelas Marcosa Reya, Sangue Fresco Joãoja Carlosa Marinha in O Menino que Espiava prá Dentro Ane Marie Machade. Leta 2007 je posnel kratki animirani film Passo, ki je bil prikazan na vseh najpomembnejših festivalih animiranega filma. Tega leta je bil tudi rezidenčni umetnik festivala Anima Mundi, kjer so prikazali njegovo retrospektivo filmov. Leta 2008 je v kinih in na DVDju izšel Alêjev znanstevno-fantastični celovečerni prvenec Garoto Cósmico, ki ga je spremljala tudi knjižna izdaja. Za AnimaTV (TV Cultura) je leta 2009 pripravil pilot za serijo Vivi Viravento.

 

V letu 2010 je izdal svojo drugo avtorsko knjigo, slikanico za otroke Mas Será que Nasceria a Macieira (v založbi FTD in s sodelovanjem Priscille Kellen). Leta 2010 je bil ponovno povabljen na Anima Mundi, ko je za 18. edicijo festivala ustvaril likovno podobo.

 

Nato se je lotil dela na animiranem dokumentarcu Canto Latino o latinskoameriških protestnih pesmih, v teh zapiskih pa se je znašel deček Cuca in sprožil željo po novem filmu Deček in svet (O Menino e o Mundo).

©2018 Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. XHTML, CSS. ©2010 Avtorji.
Medena koža | Distribucija 2 Koluta